Tips

Op Madeira is het weer erg onvoorspelbaar en kan snel veranderen. Zelfs tijdens dezelfde wandeling kan het weer een paar keer omslaan. Hiervoor is het aan te bevelen om voor alle omstandigheden iets bij je te hebben: iets warms, iets tegen de zon en een regenjas. Goede (wandel)schoenen zijn vanzelfsprekend.
Vaak moet je tijdens een levada wandeling door een tunnel lopen, soms maar heel kort, maar ze kunnen ook best lang zijn. Een zaklamp of een koplamp kun je beter altijd op zak hebben (de zaklampfunctie op je mobiel is ook altijd een optie). Neem voldoende drinken en snacks mee, omdat je bij de meeste wandelpaden geen faciliteiten vindt.
In het algemeen zijn de wegen goed te belopen en worden regelmatig onderhouden. Maar je moet altijd voorzichtig zijn. Vooral tijdens het fotograferen. Je moet altijd goed opletten waar je loopt. Vaak zijn er wortels of stenen op de weg, die je makkelijk laten struikelen. Ook wordt de afgrond soms door bladeren verstopt. Dus liever af en toe gewoon blijven staan om van het uitzicht, de natuur en de rust te genieten en om foto’s te maken.