LEVADA WANDELINGEN

Naast de prachtige natuur en de bloemen, is Madeira ook bekend vanwege zijn irrigatiekanalen, de zogenaamde levadas. Een wandeling langs een levada hoort bij ieder Madeira bezoek.
Dit kunstmatig aangelegd watertransportsysteem brengt het water uit de regen- en waterrijkere gebieden naar de drogere gebieden, om zo het hele eiland met voldoende water te verzorgen.
Al in de vijftiende eeuw werd met de bouw van dit indrukwekkende en ingenieuze netwerk van kanalen begonnen.
Door de eeuwen heen kwamen er steeds meer kanalen bij en 1978 werd de bouw van de laatste levada afgerond. In totaal zijn er meer dan 200 levadas met een totale lengte van ongeveer 3.000 km.
De levadas worden door de zogenaamde Levadeiros regelmatig gecontroleerd en onderhouden, waardoor naast ieder kanaal ook een smal pad loopt. Tegenwoordig worden deze wegen graag als wandelpaden gebruikt, niet alleen door toeristen, maar ook door de lokale bevolking.
De meeste levada wandelpaden zijn voor iedereen toegankelijk, maar er zijn wel verschillende niveaus, afhankelijk van de lengte en het hoogteverschil. Er worden veel wandelingen met gidsen aangeboden, maar je kunt deze wandelingen ook makkelijk individueel doen.
Wij kunnen de levada wandelingen zeker aanbevelen en zijn zelf ook regelmatig op die verschillende wandelpaden te vinden. Op die manier duik je in de prachtige, gevarieerde en vaak ongerepte natuur van Madeira. Gepaard met mooie uitkijkpunten en weidse uitzichten op dit prachtige landschap, kun je een levada wandeling ook wel groene therapie noemen.
Veel plezier bij het ontdekken!