Gelukkig Nieuwjaar 2023

Gelukkig Nieuwjaar … mag ik het nog zeggen?
Jullie hadden hopelijk allemaal fijne feestdagen en zijn goed aan het nieuwe jaar begonnen.
Ik heb genoten van de feestdagen, het was erg gezellig en interessant. Ik had mijn vrienden uit Wenen op bezoek en wij hebben het samen met een groep vrienden gevierd. Ondanks lenteachtige temperaturen hebben wij een gezellige kerstsfeer kunnen creëren en er werden verschillende buitenlandse Kerst- en Oud en nieuw tradities naar Madeira geïmporteerd.
Binnen de vriendengroep waren er 7 verschillende nationaliteiten, zodat wij allemaal nieuwe tradities hebben leren kennen. Van onze kant werd gourmetten, lootjes trekken en Glühwein geïntroduceerd. Iedereen vond het erg leuk, hoewel wij de lokale Portugezen niet helemaal van het gourmetten hebben kunnen overtuigen.

Ook deze keer kon je de prachtige Christmas Lights overal op het hele eiland bewonderen.
Gedurende de hele maand december tot ver in januari lijkt Madeira nóg een beetje helderder, omdat het overal in verschillende kleuren en vormen glinstert, schijnt en straalt.
Zoals ieder jaar is het vuurwerk in Funchal een prachtige afsluiting van het jaar en van overal stromen de mensen naar Funchal. Niemand wil dit hoogtepunt van het jaar missen.

Het plan om Kerst al in het nieuwe huis te vieren is niet gelukt. Er is echter wel al veel gebeurd. De bouw is al vergevorderd. Zoals overal zorgen ook hier sommige leveringsproblemen voor vertraging.
Inmiddels zit de tweede verdieping erop, het dak is klaar, alle leidingen zijn getrokken, binnen is het stucwerk al klaar, de buitenisolatie is geïnstalleerd en de plafonds zitten erin. Op dit moment wordt buiten het stucwerk aangebracht, zodat daarna met het verven begonnen kan worden.
Zodra de ramen en deuren erin zitten, gaat het werk binnen verder.

Belangrijke beslissingen werden ook al genomen: de keuken is besteld, ook de tegels en het materiaal voor de badkamers en de vloer en de palletoven zijn gekozen. De volgende stappen zijn de kleuren voor de muren, de indeling van de inbouwkasten en een paar bestellingen bij Ikea.
De nieuwe verhuisdatum lijkt nu eind april te worden. Wat nog ver weg klinkt, maar waarschijnlijk best snel gaat. Het zijn maar 3 maanden en er is nog genoeg te doen.
Tot dan moet ik ook naar mijn spullen in de opslag kijken. Zowel sommige meubels, als verschillende verhuisdozen zitten nog in de opslag. Deze heb ik sinds de verhuizing naar Madeira niet meer gecontroleerd en ik heb geen idee, wat daar nog allemaal op me wacht. Ik mis eigenlijk niets. Ik vraag me dan ook af of ik het überhaupt nodig heb. Afwachten.

Afgelopen maanden ben ik nog in Lissabon en Milaan geweest. Reizen vind ik altijd leuk en ik heb er zeker van genoten. Beide keren was ik met vrienden en wij hadden heel veel plezier. Het zijn interessante steden en er is veel te ontdekken. Maar natuurlijk was het belangrijkste om tijd samen met mijn vrienden door te brengen.
Sinds kort vliegt ook RyanAir vanuit Madeira, waardoor sommige goedkope directe vluchten erbij zijn gekomen.
Eind januari ga ik nog 10 dagen met een vriendin naar Engeland. Eerst gaan we Londen verkennen. En we verheugen ons vooral op de Harry-Potter-Wereld (yep, wij zijn beide grote fans). Daarna trekken wij verder het Noorden in, naar het Peak District, waar wij vrienden gaan bezoeken. Daar kunnen wij dan na de drukte van de stad weer een beetje in de natuur bijkomen en van het prachtige landschap genieten.

Verder gaat alles zijn gangetje. De zondagwandelingen staan nog altijd op het programma. Gelukkig is er nog steeds genoeg te ontdekken en de natuur van Madeira gaat ook echt niet vervelen.
De vakantiehuizen worden druk geboekt en inmiddels zijn er al veel terugkomende gasten, die ik dan bijna al als vrienden mag begroeten.

Mijn grootste struikelblok blijft de Portugese taal. Natuurlijk versta ik steeds meer, heb al een grote woordenschat, maar ik blijf de grammatica en goede zinsbouw erg lastig vinden. Het gaat beter, maar het gaat mij niet snel genoeg.

Ook gedurende de laatste maanden waren er weer verschillende vrienden op bezoek en natuurlijk heb ik van deze gezamenlijke tijd weer erg genoten. Leuk dat jullie er waren.

Zover weer een kleine update van het eilandleven.
Zonnige groet

Até à próxima!
Janine