Europe’s best island destination 2020!!!

And the Oscar goes to ….. Madeira!
Laten we beginnen met een leuk en positief bericht. Madeira is weer tot beste (vakantie)eiland van Europa verkozen.
De “Oscar van het toerisme” ging ook dit jaar voor de zevende keer sinds 2013 naar Madeira. Juist nu, in deze bijzondere en moeilijke tijden voor het toerisme, maakt deze prijs het eiland heel erg trots. En voor ons is het natuurlijk sowieso het beste eiland!

Op dit moment wordt eigenlijk al veel te veel over Corona geschreven en wij wilden dit onderwerp niet nog eens behandelen. Maar wij krijgen veel vragen hierover en nu met betrekking tot de uitreiking van deze prestigieuze prijs, leek het ons toch verstandig om iets meer te vertellen.
Snel groeiende aantallen coronabesmettingen, ingrijpende maatregelen en de lockdown situaties in verschillende landen, nodigen natuurlijk niet uit om op vakantie te gaan. Dus adverteert Madeira terecht met de slogan “Madeira – Safe to discover”.

Het is zeker de moeite waard om de situatie hier op het eiland te bekijken, omdat je het niet met de gang van zaken op het vaste land of bijvoorbeeld met de situatie op de Canarische eilanden kunt vergelijken. Op dit moment is er geen veerverbinding met het vasteland en de haven is voor grote cruiseschepen gesloten. Na de lockdown van het voorjaar is Madeira nu alweer 4 maanden geopend voor het toerisme en de toeristen komen uitsluitend per vliegtuig naar het eiland.

Sinds het begin van de pandemie zijn er maar heel weinig gevallen van Covid-19 binnen de lokale bevolking. De meeste besmettingen kwamen en komen door de toeristen, maar ook dit aantal is erg overzichtelijk. Stand van zaken medio november 2020: minder dan 500 gevallen van Covid-19, enkele personen in het ziekenhuis en maar 1 sterfgeval (een 97 jarige vrouw met onderliggende ziektes). Alle geïnfecteerde personen zitten in quarantaine en worden geobserveerd, gecontroleerd en professioneel begeleid. Positief geteste personen, die op het vliegveld worden ontdekt, moeten in quarantaine in hotels, die speciaal voor deze situatie werden aangepast en voorbereid.

De gang van zaken op het vliegveld is goed georganiseerd en gestructureerd. Veel reizigers brengen al een negatieve PCR-test mee van hun land van herkomst (deze mag niet ouder zijn dan 72 uur) en mogen dus direct genieten van hun vakantie.
In het andere geval wordt meteen bij aankomst op het vliegveld een PCR-test afgenomen. Vriendelijk personeel staat klaar voor eventuele vragen en hulp en tijdens het wachten wordt water en fruit uitgedeeld.
De PCR-test op zich verloopt snel en is kosteloos voor alle reizigers. Na de test wordt je geacht om  direct naar je accommodatie te gaan, om daar op de uitslag te wachten. Dit duurt maximaal 12 uur. Bijna alle gastheren en -vrouwen in de hotels, de vakantiehuizen en Airbnb’s ondersteunen de gasten graag met het eten en drinken, zodat men zonder problemen in isolatie op het testresultaat  kan wachten.
Ook na een negatieve uitslag wordt nog gedurende 14 dagen middels een app of per mail dagelijks het algemeen welbevinden gecontroleerd, zodat de verantwoordelijke gezondheidsautoriteiten steeds actueel geïnformeerd blijven.

Op het hele eiland bestaat een algemeen mond/neuskapjesplicht in openbare, gesloten ruimtes en op openbare plekken, waar men de aanbevolen afstand van 2m niet kan handhaven.
Inmiddels zijn de meesten waarschijnlijk aan het dragen van een masker gewend en naar onze mening vermindert dit nauwelijks de vakantiepret. Vooral omdat men in de natuur, tijdens het wandelen, op het strand en tijdens het zwemmen geen mondkapje hoeft te dragen.

Madeira is afhankelijk van het toerisme en de laatste maanden hebben laten zien, dat de regering de situatie hier prima onder controle heeft.
Wij ervaren ook een verandering binnen het toerisme: omdat velen willen ontsnappen aan de gespannen situatie in hun thuisland zijn ze meer geïnteresseerd in langdurige huur van vakantieaccommodaties dan voorheen. De digitale wereld en het thuiswerken maken deze flexibele werk- en woonomstandigheden mogelijk.
Ik hoop dat ik nog veel gasten mag blijven ontvangen in het Airbnb want ik doe het van harte en weet zeker dat óók in deze speciale tijd er meer dan voldoende kan worden genoten van alles wat ons geliefde Madeira te bieden heeft.
Het eiland bereidt zich ook goed voor op het komende Kerstseizoen en werkt hard aan de reclamecampagne: Madeira – Safe to discover”.
Wij verwachten familiebezoek in december en januari en verheugen ons nú al op deze sfeervolle tijd hier op Madeira.

Até à próxima!

Bas & Janine