Inmiddels lente op Madeira

Inmiddels is het volop voorjaar op Madeira en ik ben voor het eerst tijdens deze mooie tijd hier op het eiland.
Als je in Nederland of Duitsland aan voorjaar denkt, dan gaat het meteen om de bloesem, om de (meestal) warmere temperaturen, het zingen van de vogeltjes en de dieren die weer naar buiten in de wei mogen.
Hier op Madeira is dat natuurlijk iets anders. Vooral het verschil met de jaargetijden is hier niet zo groot. In het voorjaar wordt het misschien 2-3 graden warmer en je vind hier ook geen wei met dieren, die zie je meer op de Azoren. Daarentegen kun je hier wel bijna altijd met vogeltjes wakker worden.
De zon schijnt niet echt meer, maar door de hoge bergen hier in São Vicente krijgen we wel meer zonnestralen te zien, omdat de zon langer over de bergen schijnt.
Madeira is een groen eiland en dat is het hele jaar door zo, maar tijdens de lente lijkt het toch, alsof het groen een beetje frisser en mooier is. En natuurlijk kun je hier ook veel bloesem bewonderen. Hier in São Vicente zie je vooral weer groene bladeren aan de wijnstokken, die over het hele dal verdeeld te zien zijn.

Het is de natuur met de prachtige landschappen, die mij op dit moment heel erg goed doet. De natuur is precies de reden, waarom Bas en ik toen verliefd werden op Madeira en waarom dit eiland de bestemming van onze emigratie werd. Volgens mij werd hier al een keer de ‘groene therapie’ benoemd en ik ervaar de natuur ook als weldaad voor mij. Het doet me heel goed, om door het prachtige, groene landschap te wandelen, langs de Levadas en de vele wandelpaden. Maar ik geniet ook van het uitzicht op de zee, de geluiden van de golven en het lopen langs de branding.
Na een korte pauze, zit ik nu weer in het wandelgroepje, inmiddels goede vrienden, en wij spreken bijna iedere zondag ergens op het eiland af om samen te wandelen. Ik verheug me iedere week op deze afspraak, het is zo’n fijne manier om de zondag door te brengen.

Gelukkig had ik de hele tijd werk en kan ik het vakantiehuis van Gilberto beheren, waardoor ik geen grote problemen ivm de Corona-situatie heb.
En natuurlijk denk ik aan mijn praktijk en mis ik al die leuke contacten eromheen. Maar ik ben ook blij, nu zonder enige stress te kunnen werken en heb door de gasten gelukkig ook veel contact met anderen.
Het zijn die persoonlijke contacten, die ik al in mijn praktijk waardeerde en die nu mijn werk zo leuk maken. Ik ontmoet zo veel verschillende mensen uit allemaal verschillende landen en iedereen is in vakantiestemming. Dat is puur plezier!
De locatie van het vakantiehuis met het prachtige uitzicht maakt het werk gewoon heel bijzonder en kan ik hier alleen van genieten.
Ondanks dat op dit moment duidelijk minder toeristen naar het eiland komen, draait het vakantiehuis van Gilberto heel goed. Tot november is het huis bijna volledig volgeboekt. Vanwege de grote interesse, is hij bezig met een tweede vakantiehuis. Dit zal hopelijk over 2-3 maanden klaar zijn voor de verhuur.

Betreffende het oorspronkelijke bouwproject heb ik besloten, dit ook zonder Bas uit te gaan voeren. Tijdens de laatste weken en maanden is daar natuurlijk niets aan gebeurd en moest ik ook eerst over de situatie nadenken en bepaalde beslissingen nemen.
Maar het is zeker dat ik hier op Madeira wil blijven. Ik wil heel graag de droom van Bas en mij verder leven, vandaar dat ik het bouwproject weer heb opgepakt.
Nu gaat het om afspraken met de notaris, de constructeur, het bouwbedrijf, de gemeente, etc…. Om alle vergunningen en aanvragen verder af te handelen en het huis met de tekeningen van Bas te laten bouwen.
Er moeten ook nog ‘n aantal aanpassingen worden gedaan, omdat natuurlijk ook de hele situatie en de omstandigheden zijn veranderd.
Enerzijds wordt nu alleen het woonhuis gebouwd en niet nog een toekomstig vakantiehuis erbij. En anderzijds komen ook mijn ouders in het huis te wonen, waardoor de plattegrond moet worden aangepast.
Mijn ouders hebben in de afgelopen maanden veel tijd op Madeira doorgebracht en daardoor ook het alledaagse leven meegemaakt. Dit is altijd heel anders dan een vakantie en was belangrijk voor hen, om de beslissing te kunnen maken, ook hier naartoe te verhuizen.
Verder wilden Bas en ik eigenlijk het huis zo ver mogelijk zelf bouwen, maar dát durf ik alleen niet aan. Vandaar dat nu een bouwbedrijf de opdracht krijgt.
Samen met Bas werd al besloten, om toch geen containerhuis te bouwen. Wij hebben veel onderzoek gedaan, veel informatie verzameld en met verschillende vakmannen hier van Madeira gesproken. Uiteindelijk blijkt het niet de ideale manier van bouwen te zijn, in verband met het klimaat en de lokale omstandigheden.
Bij het huidige plan wordt gebouwd met een combinatie van het oorspronkelijke, moderne container design en de traditionele middelen cq elementen van Madeira.
Ik zie best tegen het project op en vind dit een hele grote uitdaging om dit zonder het vakkundig advies van Bas te gaan doen. En mijn perfectionistisch en gestructureerd karakter maakt zich nu al druk om al die problemen die onderweg vast wel zullen gaan optreden. Maar goed, ik heb hulp van mijn ouders en ik heb een prachtig einddoel voor ogen. Dit zal de moeite uiteindelijk zeker waard zijn.

Betreffende Corona hebben wij hier op het eiland nog steeds veel geluk. De aantallen van positieve Covid gevallen blijven laag (status 10-05-2021: 11 Covid gevallen), alhoewel Madeira nog steeds als risicogebied geldt. Hopelijk gaat dit nu snel veranderen, zodat weer veel meer toeristen makkelijker hier naartoe kunnen komen.
Terwijl eigenlijk de hele tijd wel toeristen op vakantie hiernaartoe kwamen. Het vakantiehuis was bijna de hele tijd bezet (gelukkig).
Maar het totaal aantal toeristen kun je natuurlijk niet vergelijken met de voor-Corona-tijd en helaas hebben veel bedrijven deze crisis niet overleeft.
Als ik de verhalen van Nederland en Duitsland hoor, dan gaat het hier natuurlijk nog erg goed. Alles is gewoon open, alle winkels zijn geopend, je kunt restaurants en cafés opzoeken, naar de kapper, naar de sportschool, vrienden ontmoeten, etc. Ik ben heel blij dat een bijna normaal leven hier mogelijk is, waardoor ik voldoende afleiding heb en deze ook kan opzoeken, als ik wil.

De komende tijd staan verschillende bezoeken van vrienden gepland en daar verheug ik me natuurlijk al heel erg op. Voor de meeste zal het de eerste keer Madeira worden, zodat wij samen op ontdekkingsreis kunnen gaan en van de gezamenlijke tijd zeker zullen genieten.

Tot de volgende keer en ik wens iedereen een prachtig voorjaar!

Até à próxima, Janine