Winter, Wenen en Frullato

Het is begin maart en Kerst en oud op nieuw heb ik nu ver achter mij gelaten.
Vooral de kerstdagen heb ik dit jaar heel anders dan normaal doorgebracht, maar dat was juist het plan en voelde goed. Ondanks dat er geen familie was, heb ik op die manier toch best fijne feestdagen gehad.
Op kerstavond was ik uitgenodigd bij geweldige gasten in één van mijn vakantiehuizen. Zij organiseerden een winter-kerst-barbecue met aansluitend een spelletjesavond (-nacht). De volgende dag was ik in de bar van de vader van een vriendin. Daar kwamen allemaal mensen bij elkaar om samen te eten en te vieren, die vanwege verschillende redenen niet thuis konden of wilden vieren.
Oudejaarsavond had ik samen met een groep vrienden in de hoofdstad Funchal afgesproken. Na een heerlijk diner gingen wij naar de wereldberoemde vuurwerkshow. Met een plek direct aan de havenpromenade zaten wij er middenin en echt overal was vuurwerk te beleven.
Hier wordt alleen professioneel vuurwerk georganiseerd en het hoort bij de grootste van de wereld. In de hele stad en zelfs op het water wordt vuurwerk afgestoken met bijpassende muziek.
Voor dit kleurrijke spektakel komen jaarlijks zo’n 14 cruiseschepen naar de kust van Funchal, om vanuit het water het prachtig uitzicht op de stad met de vuurwerkshow te bewonderen.
De organisatie geeft ieder jaar alles en het is werkelijk een unieke belevenis.

Nu dus op naar het voorjaar. Dit merk ik vooral aan duidelijk meer gasten in de vakantiehuizen. Tijdens de winterperiode waren er gelukkig ook de hele tijd toeristen hier, maar nu worden het er dagelijks meer. Er zijn niet alleen meer gasten, maar ik ontvang ook dagelijks veel meer reserveringen voor de komende periode. Eén van de vakantiehuizen zit al bijna het hele jaar 2022 vol.
Blijkbaar willen steeds meer mensen eindelijk weer reizen en natuurlijk zal ook het winterweer de Noord-Europeanen naar de boeking-websites brengen, zodat ze alvast van de voorpret kunnen genieten. Ik vind het prima en ben blij met al die reserveringen en volle vakantiehuizen.

Ik ben zelf ook al met een beetje vakantieplanning bezig.
Samen met de wandelgroep staat voor de herfst een wandelvakantie naar de Azoren op de planning en op dit moment zijn we allerlei informatie aan het verzamelen. De Azoren staan bekend om hun wandelmogelijkheden en er staat ook het beklimmen van de hoogste berg van Portugal op het programma, de 2351m hoge Pico.
Er staat al langer een vakantie naar de Azoren op mijn lijstje en samen met Bas was eigenlijk al iets gepland, voordat alles door Corona niet door kon gaan.
Ik verheug me al erop de natuur en de verschillende wandelingen te leren kennen en mijn “groene therapie” naar deze groep eilanden te vergroten.

Ik woon nu sinds juli 2020 op Madeira, maar pas in januari van dit jaar ben ik voor het eerst weer ergens anders geweest. In januari was het één jaar geleden dat Bas overleed en die week wilde ik niet graag hier op het eiland doorbrengen.
Ik wilde ook een “echte” winter, had al een tijdje geen stedentrip meer gedaan en vrienden wonen sinds een paar maanden nu in Wenen. Dus de perfecte afleiding was snel gevonden.
Samen met mijn vriendin Lisa (hier van Madeira), heb ik onze vrienden Coral en Alex in Wenen bezocht. Het is een Spaans-Oostenrijks koppel, die eerst in Salamanca, Spanje en nu dus in Oostenrijk wonen. Wij hebben elkaar leren kennen, toen zij een paar maanden op Madeira zijn geweest.

Ik heb van deze stedentrip heel erg genoten: het was super gezellig om onze vrienden weer te ontmoeten en het heeft me goed gedaan in deze tijd even eruit te zijn. Wenen is een prachtige en interessante stad, die altijd een bezoek waard is. Maar ik vond ook de winterbelevenis super leuk. Ook al moest ik eerst al mijn winterspullen ergens in verhuisdozen gaan zoeken. Die heb ik natuurlijk al die tijd niet nodig gehad.
Winterjas, handschoenen, sjaal, ijskoude temperaturen, koude voeten, sneeuw, open-air schaatsbaan, heerlijk warme cafés en Oostenrijkse lekkernijen waren voor mij de perfecte winterbelevenis.
Waarschijnlijk kun je daarvan met name genieten, als je verder het hele jaar veel zon en aangename temperaturen hebt. Alleen het vroege donker worden in de winter heb ik helemaal niet gemist in Madeira.

Sinds een aantal weken heb ik iedere woensdag Portugese les. Niet echt officieel, maar ik spreek samen met een vriendin af in een Café en dan wordt voor een aantal uren alleen Portugees gesproken. Ze helpt mij met vragen en met mijn uitspraak.
Wij hebben samen een lijst opgesteld met allemaal (voor mij) moeilijk uitspreekbare woorden, die ik dan regelmatig aan het oefenen ben. Ik herinner me dat ik in het Nederlands in het begin ook sommige woorden gewoon niet kon uitspreken, dus hopelijk zal het met de tijd steeds beter gaan.
Op dit moment ben ik de rollende “R” aan het oefenen (genaamd “Frullato”). In het Duits en Nederlands spreken wij de “R” achter in de keel uit, maar hier wordt het door een vibrerende tong aan de voorste tanden gesproken. Gelukkig ken ik een paar logopedisten en heb een aantal oefeningen gekregen. Nu loop ik de hele tijd “bidi bidi bidi, bada bada bada, brumm, drumm, etc” te zeggen.
Ik begrijp het Portugees inmiddels best goed, tenminste als de locale bevolking probeert langzaam en duidelijk met mij te praten. Madeira heeft een erg specifiek dialect. Het is hetzelfde als dat een buitenlander het ABN leert en dan ergens midden in Limburg terecht komt.
Ik denk dat mijn spraakniveau nog ergens op een kleuter lijkt. Ik kan me wel verstaanbaar maken, maar ben er zeker niet tevreden mee en blijf goed oefenen.

Regelmatig zijn er natuurlijk ook van die grappige misverstanden. Sommige Portugese woorden lijken op een Duits of Engels woord, maar betekent dan toch iets heel anders. Ze noemen dat fenomeen hier “falsos amigos’, dus “valse vrienden”.
Tijdens mijn opwarmtraining in de sportschool werd ik gevraagd om 3 x 30 “saltos” te doen en ik was aan het denken, hoe ik dit moest doen en had al naar een trampoline gevraagd. Mijn trainer begreep er niets van en vroeg me waarom ik dat zo moeilijk vind…. Met ”Saltos” wordt hier gewoon “springen” bedoeld.
Ik vind het ook altijd vreemd, als mensen hier afspraken afzeggen omdat ze “Constipação” hebben. Ik ken “Constipation” in het Engels en “Constipatie” in het Nederlands, maar in het Portugees betekent dit “verkoudheid”.
Dit soort grappige situaties helpen wel, om de betekenissen nooit meer te vergeten.

Verder wordt natuurlijk regelmatig iedere zondag gewandeld en wij ontdekken nog steeds nieuwe wandelpaden en prachtige landschappen. De “groene therapie” is vaste prik in mijn week en ik probeer altijd mijn werk eromheen te plannen.
In de laatste weken heeft de natuur ook wel weer zijn kracht laten zien. Wij hadden een flinke aardbeving, die iedereen wakker geschud heeft (gelukkig geen grote schade) en in februari was er een hevige storm, die 4-5 dagen het hele vliegverkeer goed heeft verstoord. Bijna alle vluchten werden omgeleid of werden helemaal afgezegd. Ik heb ook op meerdere gasten gewacht, die uiteindelijk op de Canarische eilanden, in Lissabon of Faro zijn geland. Sommigen zijn helemaal niet meer tot Madeira kunnen komen.
De natuur kan zo mooi en indrukwekkend zijn, maar blijft toch onvoorspelbaar. Ik vind het eigenlijk best opmerkelijk, dat ondanks alle technologie af en toe de natuur gewoon sterker is en ons dwingt ons aan te passen.

Ik wens jullie een goed en hopelijk snel begin van het voorjaar en tot mijn volgende blog stuur ik een paar zonnestralen jullie kant op.

Até à próxima!

Janine